Blog

Klub Svetskih Putnika u Beogradu
7 јуна, 2020 0 Comments

Klub Svetskih Putnika

Sakriven iza velike gvozdene crne kapije u jednoj od predratnih stambenih zgrada na Bulevaru Despota Stefana u našoj prestonici nalazi se kafić koji je prava definicija floskule “mesto sa dušom“.


Klub Svetskih Putnika nastao je u izuzetno teškim i kriznim vremenima, 1999. godine, uz želju da postane sastajalište prijatelja i poznanika, mesto gde će se ljudi povezivati i moći da diskutuju o svojim interesovanjima i idejama, umetnosti, kulturi, aktuelnim dešavanjima…Ono što Klub čini tako posebnim jeste činjenica da je, s obzirom na tadašnje okolnosti,osnovan u prostorijama iznajmljenog stana koji je potom opremljen sa starim nameštajem koji su članovi pronalazili i donosili. Na taj način, svako ko je učestvovao u rađanju ovog nesvakidašnjeg i neverovatno inspirativnog mesta, u njega je utkao delić sebe, a ta tradicija nastavila se i u narednim godinama u kojima je rastao kako broj članova, tako i popularnost samog Kluba.

Klub svetskih putnika kafic u Beogradu - enterijer

Danas on predstavlja svojevrstan spoj kafića, antikvarnice, galerije i muzeja u jednom, uz toliko posebnih detalja i komada u svakom deliću prostora, da smo sigurni da će Vam, svaki put kada dođete, nešto novo privući pažnju.
Ovde možete popiti šalju okrepljujuće crne kafe ili pak njihovog domaćeg belog vina zavaljeni u prelepe vintidž cvetne fotelje, drvene stolice presvučene raskošnim crvenim plišem, pored stare mašine za šivenje ili, recimo, za drvenim stočićem i antikvarnom lampom ispod koje su, sigurni smo, mnogo decenija unazad pisana ljubavna pisma do kasno u noć. Bićete okruženi mnoštvom starih fotografija na zidovima, razglednicama sa svih krajeva sveta, vitrinama punim prabakinog posuđa i policama sa bezbroj šarmantnih figurica i ornamenata.

Klub Svetskih Putnika u Beogradu - stolice i stolovi u bašti


Da sve upotpuni tu je i skrivena baštica sa udobnim raznobojnim stolicama, staklenim svodom i mnogo, mnogo saksija sa biljkama da bi se što vernije prenela atmosfera, kako Klub mnogi od milošte zovu, “Bakine kuće“.
Klub Svetskih Putnika zaista je mnogo više od kafića. To je mesto gde se prepliću prošlost i sadašnjost, mesto koje čuva nebrojene priče, uspomene i sećanja, kako na epohe, tako i na događaje, putovanja, ali pre svega – ljude. 


Bez obzira da li samo želite da provedete prijatno veče sa prijateljima, ili biste želeli da učestvujete u nekim od mnogih zanimljivih aktivnosti koje se ovde često organizuju, poput projekcije filmova, književnih večeri ili žurki, Klub Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Zapratite Facebook stranicu Kluba Svetskih putnika: https://www.facebook.com/clubsvetskihputnika/

ili posetite njihov web sajt: https://clubsvetskihputnika.business.site/

Ostavite komentar